Resepi Kuih Talam Keladi

Resepi Kuih Talam Keladi

Resepi Kuih Talam Keladi

Seronoknya membuat kuih talam jika menjadi. Tidak kisah lah jenis kuih talam apa pun. Kuih talam pandan ke, kuih talam keladi ke, kuih talam sagu ke. Janji kuih talam. Boleh dimakan pada bila-bila masa. Kuih talam ini boleh dijadikan sebagai sarapan, minum pagi, minum petang atau pencuci mulut. Cukup menyelerakan tambah-tambah di bulan puasa.
Tapi itulah, nak membuat kuih talam ini resepinya tak boleh nak main agak-agak. Kalau tak kena sukatan, tak cantiklah kejadian kuih talam nya. Boleh jadi lembik, merekah, melekit dan sebagainya. 
Bahan A
  • 2 cawan tepung gandum
  • 4 sudu besar tepung beras
  • 4 sudu besar tepung jagung
  • 1 cawan gula
  • 4 cawan santan
Bahan B
  • 1 cawan keladi yang di sagat memanjang
  • 3/4 cawan air
Bahan C
  • 2 sudu besar pes keladi / ibu air perisa keladi
  • 1/2 cawan air
  • Pewarna ungu
CARA-CARANYA :
  1. Pertama sekali, satukan kesemua Bahan A.
  2. Bahagikan adunan Bahan A kepada dua bahagian.
  3. Satu bahagian dicampurkan dengan Bahan B dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan Bahan C
  4. Kemudian, kukuskan setiap lapisan selama 15 minit
  5. Akhir sekali, biarkan kuih talam tersebut sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.
Mudahkan caranya? Rasa boleh buatkan? Selamat mencuba. Nak lagi seronok, proses membuat kuih talam ini boleh dijadikan sebagai satu aktiviti dengan anak-anak. Mesti anak-anak seronok punya. Hanya sediakan bahan, campur dan kukus.

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Apam Oreo

Resepi Brownies Cheese Marble