Resepi Kek Red Velvet
Resepi Kek Red Velvet
Bahan Bahan
- 250 gm butter
- 200 gm icing sugar
- 225 gm tepung naik sendiri + 2 camca besar serbuk koko
- 3 biji telur ayam – gred A
- 1 cup yogurt – ( dikisar halus )
- 1 camca besar pewarna merah
- 1 sudu teh esen vanilla
Topping
- 500 gm cream cheese
- 200 gm icing sugar
- 50 ml non diary whip cream
Cara cara Memasak
1 – Pukul butter dan icing sugar sampai kembang dan putih.
2 – Masukkan telur 1 per 1. Pukul sebati dan tuang esen vanilla dan pewarna merah.
3 – Kaup balikkan campuran tepung + serbuk koko ke dalam adunan berselang seli dengan yogurt sampai habis.
4 – Bakar dalam loyang 8 inci selama 45 minit dengan suhu 180’c.
5 – Sejukkan dan potong menjadi 2 layer.
Topping
- Pukul cream cheese dan icing sugar sampai kembang dan putih. Then masukkan whip cream pukul sampai gebu dan kental.
Sapukan topping di antara lapisan kek tadi, dan seterusnya ratakan keseluruhan badan kek tadi.
Saya menggunakan nozzle 844 untuk paipkan roses ke atas kek. Dimulakan dengan dipaipkan di bahagian bawah dan naik ke atas.
Seeloknya letakkan dalam chiller untuk 2 jam sebelum dipotong atau dihidangkan.
Selamat mencuba !
Comments
Post a Comment