Resepi Nona Manis
Resepi Nona Manis
Bahan A:
- 2 biji telur
- 1/2 cwn gula
- 2 cwn tepung gandum
- 3 cwn santan
Cara – cara:
- Pukul telur sehingga kembang.
- Dalam bekas lain, satukan gula, tepung gandum dan santan.
- Kemudian, kacau sebati kesemua bahan itu.
- Campurkan telur dan kacau sehingga rata.
- Ketepikan.
Bahan B:
- 1 cwn santan pekat
- 1 cwn air pandan (8 helai daun pandan)
- 1/2 cwn gula
- 1/2 cwn tepung jagung
- Sedikit garam
- Sedikit pewarna hijau epal (optional)
Cara – cara:
- Ambil daun pandan dan kisar bersama 1 cwn air kemudian tapis.
- Satukan air pandan dan santan dalam kuali.
- Masukkan gula, tepung jagung, sedikit garam & pewarna hijau epal ( jika warna kurang cantik).
- Kacau sampai sebati dan tidak berketul – ketul.
- Kemudian masak dengan api sederhana hingga ia likat.
- Satukan adunan BAHAN A & adunan BAHAN B.
- Kacau rata sehingga sebati dan adunan jadi pekat dan licin.
- Ketepikan dahulu sementara sediakan adunan putih.
Nota: Saya kisar kedua – dua bahan ini sebelum masuk kedalam acuan supaya adunan tidak berketul.
Bahan C:
- 3 cawan santan pekat
- 3 sudu besar tepung gandum
- Garam
Cara – cara:
- Satukan semua BAHAN C, kemudian masak atas api sederhana sambil di kacau hingga ia pekat.
- Tunggu suam/ sejuk & masukkan dalam botol sos picit.
- Panaskan dahulu kukusan hingga airnya mendidih,balut tudung kukusan supaya air tak menitik.
- Acuan lompang di sapu minyak supaya adunan tak melekat.
- Tuangkan adunan hijau dlm acuan hingga 3/4 acuan.
- Kemudian picit adunan putih ditengah – tengah adunan hijau sehingga naik penuh acuan.
- Kukus dalam 10 min dalam keadaan api sederhana.
- Siap!
Comments
Post a Comment