Resepi Nona Manis

Resepi Nona Manis


nona manis

Bahan A:

  • 2 biji telur
  • 1/2 cwn gula
  • 2 cwn tepung gandum
  • 3 cwn santan

Cara – cara:

  1. Pukul telur sehingga kembang.
  2. Dalam bekas lain, satukan gula, tepung gandum dan santan.
  3. Kemudian, kacau sebati kesemua bahan itu.
  4. Campurkan telur dan kacau sehingga rata.
  5. Ketepikan.

Bahan B:

  • 1 cwn santan pekat
  • 1 cwn air pandan (8 helai daun pandan)
  • 1/2 cwn gula
  • 1/2 cwn tepung jagung
  • Sedikit garam
  • Sedikit pewarna hijau epal (optional)

Cara – cara:

  1. Ambil daun pandan dan kisar bersama 1 cwn air kemudian tapis.
  2. Satukan air pandan dan santan dalam kuali.
  3. Masukkan gula, tepung jagung, sedikit garam & pewarna hijau epal ( jika warna kurang cantik).
  4. Kacau sampai sebati dan tidak berketul – ketul.
  5. Kemudian masak dengan api sederhana hingga ia likat.
  6. Satukan adunan BAHAN A & adunan BAHAN B.
  7. Kacau rata sehingga sebati dan adunan jadi pekat dan licin.
  8. Ketepikan dahulu sementara sediakan adunan putih.
Nota: Saya kisar kedua – dua bahan ini sebelum masuk kedalam acuan supaya adunan tidak berketul.

Bahan C:

  • 3 cawan santan pekat
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • Garam

Cara – cara:

  1. Satukan semua BAHAN C, kemudian masak atas api sederhana sambil di kacau hingga ia pekat.
  2. Tunggu suam/ sejuk & masukkan dalam botol sos picit.
  3. Panaskan dahulu kukusan hingga airnya mendidih,balut tudung kukusan supaya air tak menitik.
  4. Acuan lompang di sapu minyak supaya adunan tak melekat.
  5. Tuangkan adunan hijau dlm acuan hingga 3/4 acuan.
  6. Kemudian picit adunan putih ditengah – tengah adunan hijau sehingga naik penuh acuan.
  7. Kukus dalam 10 min dalam keadaan api sederhana.
  8. Siap!
nona manis

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Kuih Talam Keladi

Resepi Brownies Cheese Marble

Resepi Apam Oreo